onsdag 4 augusti 2010

Roadtrip på vischan



Idag har vi åkt bil nästan hela dagen och barnen har varit jättesnälla med tanke på att det vi gjorde kanske inte var riktigt vad de hade velat göra. Det regnade ända tills eftermiddagen och alternativet skulle ha varit att slå ihjäl varandra hemma så nu åkte vi "en sväng". Vi åkte planlöst vilket kanske inte är så smart när man har tre småbarn i bilen. Min tanke var att hitta massa små mysiga ställen att köpa små roliga saker på eller fika på något mysigt ställe.

Kollade kartan och såg ut några småvägar mellan Bålsta och Uppsala. Mycket fina landskap och natur och första stället vi hittade var ett gårdsmejeri där de sålde getost. Sådan ost hade vi köpt häromdagen på Nibble gård men när vi hittade "det riktiga" stället var vi tvungna att köpa lite mer, köpte en hårdost, en tvål gjord på getmjölk, knäckebröd och så någon färskost med pepparot. Ägaren gav oss några kartor där man kunde hitta till andra små gårdsbutiker och sevärdheter så det var bara att spana in och fortsätta på grusvägarna. Getmejeri-ägaren tyckte att vi skulle ta oss till Torstuna men väl där så fanns inget, däremot skulle det öppnas en gårdsbutik med café där under 2011...så dit får vi väl åka igen någon gång. Resan fortsätter.... vi åker mot Örsundsbro och på vägen dit hittar vi ett ställe som heter Alsta Trädgårdar (http://www.alstatradgardar.se/) och de har även café så där tar vi lunch. Hemlagade pajer och jättesmarriga smörgåsar. Det fanns mycket annat gott också, allt hembakt och fräscht. I butiken fanns mycket roliga trädgårds- och inredningsprylar, tvålar och annat och såklart växter. Caféet låg inne i växthuset och det var jättemysigt trots regnet. Vid sol sitter man såklart utanför och jag kan tänka mig att det är ännu mysigare då. Trevligt och gott.

Vidare mot Örsundsbro där vi hittade en Iittala outlet och lite andra inredningsbutiker och bäst av allt Vicke vire hantverk café och galleri, där kunde man köpa lite allt möjligt, lokalt producerad mat, ekologiskt och kravodlat osv. Jättemysigt och väldigt trevliga. Vill man så mal de mjölet på plats hur du nu vill ha det. Vi köpte dock färdigt...för hur vill man ha mjölet liksom....öhhh ingen aning. Vi köpte även fläskfilé från en ekologisk gård i närheten, två olika sorters ekologiskt te, men det ena var inte från lokal importör utan från Brunkullan i Jämtland.
Efter eller egentligen före...vi åkte tillbaka till Örsundsbro sedan.....så hamnade vi på ett annat gårdsmejeri som var helt nyöppnat för sommaren. Ägarinnan kom utrusande från ett pågående födelsedagskalas för att hälsa oss välkomna och bjuda oss på olika ostar. Vi fick smaka deras egen brie, men den var alldeles för smakrik för oss....så vi nöjde oss med en sorts port salut och en annan lite mildare brie-variant samt en färskost med kryddor.
Summa sumarum! Jättemysig roadtrip med påsarna fulla med finfina godsaker :-).

1 kommentar:

  1. Hej Jenny!

    Vilken trevlig utflykt och vilka bra tips! Perfekt när vi vill göra en utflykt nån helg!

    Ang. bårt plank är bilden lite missvisande, måste ha tagit den i en konstig vinkel. Det är 2 plank som är lika höga men olika breda. Anledningen att det är 2 och inte ett stort är att det är ett träd emellan! På bilden ser det dock ut som om de är i olika nivå och lite omlott och jag tror nog det skulle vara snyggt också!
    Vill du se en bild på lite närmre håll kan du maila mig så skickar jag det.

    Kram Pernilla

    SvaraRadera